Skip to content

SD-WAN en SASE

Future of connectivity

De wereld van netwerktechnologie blijft zich continu snel ontwikkelen. Twee van de belangrijkste concepten die tegenwoordig veel aandacht krijgen, zijn SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) en SASE (Secure Access Service Edge).

In dit artikel probeer ik u uit te leggen wat de nieuwste inzichten van gerenommeerde onderzoeksbureaus zoals Gartner en anderen over deze technologieën zijn en wat ze betekenen voor het moderne bedrijfsleven.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor Software-Defined Wide Area Network. Het is een technologie die bedrijven in staat stelt om hun netwerkverkeer dynamisch te beheren en te optimaliseren door gebruik te maken van software. In plaats van gebruik te maken van traditionele netwerkinfrastructuren, maakt SD-WAN het mogelijk om verschillende verbindingstypen te combineren, zoals DSL, glasvezel, Starlink, 4G/5G en MPLS, om zo de prestaties te verbeteren en meer inzicht te krijgen in configuraties.

Voordelen van SD-WAN

Kosten

Door goedkopere internetverbindingen te gebruiken naast of in plaats van  MPLS, kunt u vaak aanzienlijke kosten besparen.

Verbeterde Prestaties

Bekijk goed de totale kosten (TCO) van uw netwerk, inclusief initiële implementatiekosten, licenties, onderhoud en operationele kosten.

Flexibiliteit

Het is vele malen eenvoudiger om nieuwe locaties toe te voegen en netwerkcapaciteit op of af te schalen met behulp van SD-WAN.

Gartner's inzichten over SD-WAN

Volgens Gartner blijft de adoptie van SD-WAN snel groeien. Zij voorspellen dat aan het eind van 2024 meer dan 60% van de bedrijven SD-WAN zal hebben geïmplementeerd. De belangrijkste drijfveer hiervoor is de wens om cloud-applicaties beter te ondersteunen en de behoefte aan flexibeler netwerkbeheer.

Wat is SASE?

SASE, of Secure Access Service Edge, is een concept dat door Gartner in 2019 werd geïntroduceerd. SASE combineert netwerk- en beveiligingsfuncties in een enkel, cloud-gebaseerd platform. Dit betekent dat zowel netwerkverbindingen als beveiliging worden beheerd vanuit de cloud, wat zorgt voor een geïntegreerde benadering van netwerkbeheer en beveiliging.

Voordelen van SASE

Geïntegreerde beveiliging

SASE biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties zoals Zero Trust Network Access (ZTNA), Secure Web Gateways (SWG), en Cloud Access Security Brokers (CASB).

Eenvoudig beheer

Het combineren van netwerk- en beveiligingsdiensten in één platform vereenvoudigt het beheer.

Schaalbaarheid

Bedrijven kunnen eenvoudig opschalen of afschalen, afhankelijk van hun behoeften, dankzij de cloud-gebaseerde architectuur.

Verbeterde gebruikerservaring

SASE optimaliseert netwerkprestaties en biedt veilige, snelle toegang tot applicaties, ongeacht de locatie van de gebruiker.

Inzichten van Gartner en andere onderzoeksbureaus over SASE

Gartner voorspelt dat tegen 2025 minstens 60% van de ondernemingen een expliciete strategie voor SASE zal hebben, vergeleken met slechts 10% in 2020. Deze snelle groei wordt aangedreven door de toename van remote werken en de verschuiving naar cloud-gebaseerde diensten. Andere gerenommeerde onderzoeksbureaus, zoals Forrester en IDC, ondersteunen deze bevindingen en benadrukken dat SASE een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van netwerk- en beveiligingsbeheer.

Hoe profiteert u van SD-WAN en SASE?

Evaluatie van de huidige infrastructuur

Bedrijven moeten beginnen met het evalueren van hun huidige netwerkinfrastructuur en beveiligingsoplossingen om te begrijpen waar verbeteringen mogelijk zijn

Bepaal de behoeften

Identificeer de specifieke behoeften van het bedrijf, zoals kostenbesparingen, verbeterde beveiliging of betere ondersteuning voor cloud-applicaties.

Kies de juiste oplossing

Het is cruciaal om leveranciers te kiezen die robuuste en geïntegreerde SD-WAN en SASE oplossingen bieden. Let op factoren zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiligingsmogelijkheden.

Plan en implementeer

Ontwikkel een gedetailleerd plan voor de implementatie van SD-WAN en SASE, inclusief training van personeel en gedetailleerde tests om ervoor te zorgen dat de oplossingen goed werken in de bestaande infrastructuur.

Conclusie

SD-WAN en SASE zijn revolutionaire technologieën die bedrijven helpen om hun netwerken efficiënter, veiliger en kosteneffectiever te beheren. Met de voortdurende groei van cloud-applicaties en remote werken, worden deze oplossingen steeds relevanter. De inzichten van gerenommeerde onderzoeksbureaus zoals Gartner, Forrester en IDC onderstrepen het belang en de voordelen van deze technologieën. Door deze ontwikkelingen te omarmen, kunnen bedrijven zich beter positioneren voor succes in de toekomst.

Arjan Kunstman

Arjan Kunstman

Ik geloof in het empoweren van bedrijven met de vrijheid om te innoveren, te groeien en te gedijen in een gedigitaliseerd landschap. Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de digitale transformatie, die elk bedrijf doormaakt. Ik begrijp als geen ander dat elke onderneming uniek is en haar eigen specifieke uitdagingen en doelen heeft. Dat is precies de reden dat ik met veel toewijding gestart ben met het maken van het Wanscale platform. We streven daarbij naar een wereld waarin een netwerk geen beperking is, maar een krachtig instrument dat u helpt te excelleren in een dynamische zakelijke omgeving.

Wanscale maakt netwerken intelligent, veilig en eenvoudig te beheren