Skip to content

De overeenkomsten tussen Energietransitie en Cloudtransitie

Energietransitie versus cloudtransitie blog Wanscale

Energietransitie

De energietransitie is een onderwerp dat je overal tegenkomt: in de politiek, in de krant, op tv, tijdens verjaardagen en zelfs in de voetbalkantine. De discussie gaat steeds over zonnepanelen, elektrische auto’s, windmolens, waterstof en kerncentrales. Wat is uiteindelijk de oplossing voor onze klimaatdoelen?

Waarschijnlijk ligt het antwoord in een combinatie van deze technologieën, waarbij de mens centraal staat. Zelf heb ik niet genoeg kennis van de energietransitie om hier een goed onderbouwde mening over te geven, maar wat ik wel weet, is dat ik wekelijks veel kilometers rijd in mijn elektrische auto en samen met mijn gezin in een energieneutraal huis woon. Wat betreft wonen en werken voel ik me hier in deze tijd prima bij.

Cloudtransitie

De overgang naar de cloud is een proces dat al geruime tijd aan de gang is, veel langer dan de energietransitie. Ik herinner me nog de tijd “toen stroom nog heel gewoon was” en dat lijkt nog niet eens zo lang geleden. Al bijna 15 jaar neem ik actief deel aan de cloudtransitie vanuit verschillende optieken. Ik heb alle begrippen zoals private cloud, public cloud, hybride cloud, IaaS, PaaS, SaaS, en ook de soevereine cloud zien ontstaan.

Onderweg zijn er flink wat obstakels overwonnen en oude discussies komen vaak in nieuwe vormen weer naar boven. Vragen over waar de data zich bevindt, vendor lock-in, en andere uitdagingen zijn bekend. We hebben veel geleerd van de cloudmigraties van het eerste uur: sommige legacy-applicaties of systemen bleken achteraf niet geschikt, de adoptie verliep niet altijd soepel en gebruikers moesten wennen aan hun nieuwe omgeving.

De verschuiving van CAPEX naar OPEX bleek op de lange termijn niet altijd goed ingeschat. Klanten en leveranciers hadden vooraf niet altijd duidelijk afgebakend wie waarvoor verantwoordelijk was en soms moesten we terugvallen op de fabrikanten, die graag hun beste producten aanboden.

Ondertussen verloopt de overgang naar de cloud over het algemeen soepel. Er zijn talloze mogelijkheden, veel kant en klare bouwblokken en ervaren leveranciers. De infrastructuur is solide en vrijwel altijd is er een vorm van cloud, die specifiek bij de gewenste situatie past.

Wat ik in de afgelopen 15 jaar vooral heb geleerd tijdens de cloudtransitie, is dat er voor elke situatie passende oplossingen zijn. Vooruitdenken en anticiperen zijn essentieel en cruciaal. En wanneer we iets onderdeel maken van de oplossing, moeten we alvast nadenken over hoe we er later weer afscheid van kunnen nemen. Zo houden we onze oplossingen dynamisch en voorkomen we verrassingen.

Conclusie

De cloudtransitie en de energietransitie hebben wat mij betreft één duidelijke overeenkomst: er is geen eenduidige oplossing die in alle gevallen dé oplossing is. Het draait om een combinatie van technologieën en een mensgerichte aanpak.

En wat betreft de energietransitie. Die discussie zal nog wel even voortduren, niet op de laatste plaats vanwege de maatschappelijke acceptatie. Niet iedereen is namelijk overtuigd van de noodzaak van de energietransitie.

Op basis van mijn ervaring denk ik dat vele tegenslagen, slechte ervaringen en nieuwe uitvindingen uiteindelijk gaan leiden tot het meest geschikte eindresultaat.

Join the Wanscale universe !

Rens Braak

Wanscale solar and wind

Wanscale maakt netwerken intelligent, veilig en eenvoudig te beheren