Skip to content

De ene SD-WAN oplossing is de andere niet

SD-WAN verschillen

In de wereld van digitale transformatie en netwerkinfrastructuur heeft SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) een prominente plaats ingenomen. Steeds meer organisaties kijken naar SD-WAN om hun netwerkbeheer te optimaliseren en kosten te besparen. Echter, niet alle SD-WAN-oplossingen zijn gelijk. Met een overvloed aan leveranciers die elk hun unieke benadering en functies aanbieden, kan het kiezen van de juiste oplossing een uitdaging zijn.

In dit artikel bespreek ik op hoofdlijnen de belangrijkste verschillen tussen SD-WAN-leveranciers en probeer ik organisaties te helpen die een SD-WAN-implementatie overwegen.

De SD-WAN-markt kent talrijke aanbieders, elk met hun eigen benadering van het concept. Enkele van de prominente spelers zijn Cisco, VMware, Fortinet, Silver Peak (nu onderdeel van Aruba), en Versa Networks. Hoewel deze leveranciers allemaal SD-WAN-oplossingen bieden, verschillen hun producten aanzienlijk in functionaliteit, prestaties en prijsstelling.

Grote verschillen tussen SD-WAN-leveranciers

Architectuur en implementatie

Sommige SD-WAN-oplossingen, zoals die van VMware en Cisco, bieden flexibele implementatiemogelijkheden, zowel on-premises als in de cloud. Andere leveranciers focussen voornamelijk op een cloudgebaseerde aanpak.

SD-WAN-oplossingen kunnen verschillen in hoe ze het netwerkverkeer beheren en optimaliseren. Sommige oplossingen zijn sterk edge-gericht, waarbij intelligentie aan de rand van het netwerk zit. Anderen hanteren daarentegen weer een meer gecentraliseerde benadering.

Beveiliging

Leveranciers zoals Fortinet bieden SD-WAN-oplossingen met geïntegreerde beveiligingsfuncties zoals firewalls, IPS (Intrusion Prevention System) en VPN (Virtual Private Network). Andere leveranciers bieden beveiliging als een aparte module aan en rekenen hier extra kosten voor.

Sommige SD-WAN-aanbieders implementeren een Zero Trust beveiligingsmodel, waarbij al het netwerkverkeer voortdurend wordt gevalideerd, wat een hoger beveiligingsniveau biedt.

Prestaties

Het vermogen om verkeer dynamisch te routeren op basis van applicatiebehoeften varieert tussen de verschillende leveranciers. Oplossingen zoals die van Silver Peak bieden geavanceerde functionaliteiten voor het optimaliseren van applicatieprestaties.

Verschillende leveranciers bieden afwijkende niveaus van afspraken binnen de SLA. Het is belangrijk om te kijken naar de garanties die worden geboden voor netwerkprestaties en uptime.

Beheer en orchestration

Het beheerplatform kan sterk variëren in gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Leveranciers zoals Cisco bieden uitgebreide en gebruiksvriendelijke dashboards voor het beheer van het netwerk.

Sommige SD-WAN-oplossingen komen met geavanceerde automatiserings- en analysetools die netwerkbeheerders helpen bij het proactief beheren en optimaliseren van het netwerk.

Waar moeten u op letten bij de keuze voor SD-WAN?

Specifieke vereisten

Begrijp de complexiteit van uw huidige netwerk en de specifieke uitdagingen die u wilt aanpakken met een SD-WAN-oplossing. Kies een oplossing die schaalbaar is en uw toekomstige bedrijfsbehoeften kan ondersteunen.

Kosten

Overweeg de totale kosten (TCO), inclusief initiële implementatiekosten, licenties, onderhoud en operationele kosten. Sommige leveranciers bieden flexibele licentiemodellen die kunnen variëren van pay-as-you-go tot vaste jaarlijkse licenties.

Beveiliging

Zorg ervoor dat de SD-WAN-oplossing voldoet aan de industriestandaarden en compliance-vereisten van uw sector. Beslis of u een oplossing met ingebouwde beveiliging nodig heeft of dat u deze kunt integreren met uw bestaande beveiligingsinfrastructuur.

Prestaties en betrouwbaarheid

Kijk naar hoe de oplossing netwerk- en applicatieprestaties optimaliseert en welke SLA’s worden aangeboden. Controleer de failover- en redundantie mechanismen die worden geboden om een continue netwerkverbinding te garanderen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste SD-WAN-oplossing vereist een grondige evaluatie van de verschillende aanbieders en hun specifieke kenmerken. Door rekening te houden met de unieke behoeften van uw organisatie, de kostenstructuur, beveiligingseisen en prestaties, kunt u een weloverwogen beslissing nemen. De ene SD-WAN-oplossing is inderdaad de andere niet en het is essentieel om de juiste keuze te maken om optimaal te profiteren van deze innovatieve technologie.

Rens Braak

Bent u klaar om de beste SD-WAN-oplossing voor uw organisatie te vinden? Neem contact met mij op of met een van onze andere experts voor een advies op maat en ontdek welke oplossing het beste bij u past.

Rens Braak

Ik ben Rens Braak, een nuchtere Tukker uit het mooie Twente. In het dagelijks leven ben ik actief bij Wanscale, waar ik mijn liefde voor Wide Area Networks, de Cloud en het Internet met jullie deel. In mijn vrije tijd trek ik er op uit met mijn gezin, drink ik graag een biertje met vrienden en praten we over alles wat het leven mooi maakt. Of het nu gaat om de laatste technologische trends of gewoon gezellig kletsen, ik ben altijd in voor een goed gesprek. Mijn Twentse nuchterheid zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Volg mijn blogs voor de laatste updates, analyses en praktische tips over alles wat met Wide Area Networks, SD-WAN, de Cloud en het Internet te maken heeft.

Wanscale maakt netwerken intelligent, veilig en eenvoudig te beheren