Skip to content

Heeft u een SD-WAN oplossing nodig?

Wanscale universe - SD-WAN

In de snel veranderende wereld van bedrijfsnetwerken is SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) een veelbesproken technologie geworden. SD-WAN belooft met name verbeterde netwerkprestaties, kostenefficiëntie en vereenvoudigd beheer, maar de vraag is of het ook de juiste keuze is voor uw organisatie?

In dit artikel bespreek ik zoveel mogelijk in Jip en Janneke taal voor welke organisaties een SD-WAN nuttig is, maar ook wanneer het wellicht niet noodzakelijk is.

Voor welke organisaties is SD-WAN nuttig?

Bedrijven met meerdere vestigingen

SD-WAN is bijzonder nuttig voor organisaties die meerdere locaties hebben, zoals bijvoorbeeld retailketens of bedrijven met meerdere vestigingen. Het stelt hen in staat om met behulp van SD-WAN techniek eenvoudig en kosteneffectief netwerken te beheren en te optimaliseren.

Organisaties die afhankelijk zijn van cloudapplicaties

Bedrijven die zwaar leunen op cloudgebaseerde applicaties zoals Microsoft Teams, Salesforce, Slack of Zoom, kunnen aanzienlijke voordelen behalen door gebruik te maken van SD-WAN. Het biedt betere prestaties voor cloudtoepassingen doordat verkeer direct naar de dichtstbijzijnde endpoint te sturen, wat latentie vermindert en de gebruikerservaring verbetert.

Bedrijven die hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid nodig hebben

Voor organisaties binnen de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of productie faciliteiten, waar downtime direct invloed heeft op de bedrijfsvoering, biedt SD-WAN geavanceerde failover mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat het netwerk automatisch overschakelt naar een secundaire verbinding als de primaire verbinding faalt, waardoor een continue en ononderbroken dienst wordt gegarandeerd.

Organisaties die willen besparen op netwerkbeheer

Bedrijven met beperkte IT-middelen, die op zoek zijn naar kostenbesparingen op het gebied van netwerkbeheer kunnen ook profiteren van de voordelen van SD-WAN. Door het netwerkbeheer te  centraliseren en vereenvoudigen kunnen de kosten van netwerkbeheer worden beperkt.

Wanneer is SD-WAN geen noodzakelijke oplossing?

Kleine bedrijven met één locatie

Voor kleine bedrijven die slechts één kantoorlocatie hebben, biedt SD-WAN mogelijk geen significant voordeel ten opzichte van traditionele netwerkoplossingen. De complexiteit en kosten van implementatie kunnen de voordelen overschaduwen.

Organisaties met stabiele en lage bandbreedtebehoeften

Als uw organisatie geen intensieve bandbreedtebehoeften heeft en uw huidige netwerkprestaties bevredigend zijn, kan de investering in SD-WAN overbodig zijn. Bedrijven die voornamelijk gebruik maken van basisinternetdiensten zonder zware data- of applicatievereisten kunnen prima functioneren zonder een SD-WAN oplossing.

Bedrijven met een beperkt IT-budget

Hoewel SD-WAN op lange termijn kostenefficiënt kan zijn, vergt de initiële implementatie een investering. Bedrijven met een zeer beperkt IT-budget moeten zorgvuldig overwegen of de initiële kosten opwegen tegen de verwachte voordelen.

Organisaties die al een zeer betrouwbare en efficiënte MPLS-oplossing hebben

Als uw organisatie al gebruikmaakt van een goed functionerende IP-VPN oplossing en u bent tevreden met de prestaties en kosten, kan de overstap naar SD-WAN onnodig zijn. MPLS biedt over het algemeen nog steeds uitstekende betrouwbaarheid en prestaties voor veel bedrijven.

Conclusie

SD-WAN biedt veel voordelen voor organisaties die behoefte hebben aan betere netwerkprestaties, betrouwbaarheid, en kostenefficiëntie, vooral als zij meerdere locaties hebben of zwaar leunen op cloudapplicaties. Echter, voor kleinere bedrijven of organisaties met beperkte IT-behoeften en budgetten, kan SD-WAN een onnodige en dure oplossing zijn.

Rens Braak

Bent u benieuwd of SD-WAN de juiste oplossing is voor uw organisatie? Neem dan contact op met mij of een van onze specialisten bij Wanscale voor een vrijblijvend advies.

Rens Braak

Ik ben Rens Braak, een nuchtere Tukker uit het mooie Twente. In het dagelijks leven ben ik actief bij Wanscale, waar ik mijn liefde voor Wide Area Networks, de Cloud en het Internet met jullie deel. In mijn vrije tijd trek ik er op uit met mijn gezin, drink ik graag een biertje met vrienden en praten we over alles wat het leven mooi maakt. Of het nu gaat om de laatste technologische trends of gewoon gezellig kletsen, ik ben altijd in voor een goed gesprek. Mijn Twentse nuchterheid zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Volg mijn blogs voor de laatste updates, analyses en praktische tips over alles wat met Wide Area Networks, SD-WAN, de Cloud en het Internet te maken heeft.

Wanscale maakt netwerken intelligent, veilig en eenvoudig te beheren