Skip to content

Hoogst mogelijke beschikbaarheid

99 procent available

Erg verwend in Nederland

We zijn heel erg verwend in Nederland. Toegang tot Internet is vrijwel altijd en overal beschikbaar en wij nemen dat ook nog eens als vanzelfsprekend aan.

We gebruiken dagelijks onze computers, tablets en smartphones en surfen zonder enige moeite over het World Wide Web. We streamen video’s, sturen e-mails en delen van alles en nog wat op social media. Internettoegang is zo vanzelfsprekend als water dat uit de kraan komt. Maar schijn bedriegt. Achter de schermen werken ingenieuze technologieën, software en systemen onvermoeibaar om de digitale snelweg draaiende te houden.

En juist al die onzichtbare zaken zijn cruciaal voor onze moderne samenleving. We kennen diverse soorten netwerken, vaste netwerken over glasvezel, coax en koper, mobiele netwerken over 4G of 5G en sinds kort, met dank aan vooral Starlink, satelliet netwerken.

Achter al die netwerken zitten organisaties en mensen, die hun stinkende best doen om alles in de lucht te houden en een uptime te garanderen, die richting de 100% gaat. Ondanks alle goede zorgen gaat er zo links en rechts toch nog wel eens iets mis en treden er af en toe storingen op. Voor de meeste consumenten is dat geen probleem en is een beetje downtime hooguit vervelend of lastig, maar vrijwel nooit onoverkomelijk.

Zakelijk ligt dat heel anders, omdat een downtime van enkele minuten vaak al meer dan lastig of vervelend is. De meeste bedrijven, die afhankelijk zijn van toegang tot Internet, hun applicaties in de Cloud, hun betaalprovider of misschien hun eigen gegevens in het datacenter hebben de nodige maatregelen genomen in de vorm van redundantie.

Vaak om inkomstenderving te voorkomen, financiële boetes te vermijden of last te krijgen van imagoschade.

Impact

Afhankelijk van de omvang van het bedrijf of de impact van een storing op dat bedrijf worden maatregelen genomen om de gevolgen van communicatie storingen tot een minimum te beperken of helemaal uit te sluiten.

Vaak worden meerdere verbindingen bij verschillende providers afgenomen, al dan niet via geografisch gescheiden routes. Om failovers te automatiseren wordt vaak gebruik gemaakt van BGP en VRRP. In een aantal gevallen wordt gekozen voor een tweede verbinding via het mobiele netwerk via 4G of 5G en steeds meer via Starlink.

Simpelweg omdat je op die manier ook de gevolgen van graafschades uitsluit.

Een factor die ook nog wel eens over het hoofd wordt gezien zijn onderhoudswerkzaamheden aan de netwerken van carriers of providers. In de meeste gevallen vinden de werkzaamheden in de nachtelijke uren plaats, maar ook dat kan tot problemen leiden, omdat veel bedrijven 24×7 continu in bedrijf zijn. Denk aan alle webshops en de hele logistieke keten, die daar achter hangt.

Primaire en secundaire verbinding

In veel gevallen bestaat een failover oplossing uit een primaire en secundaire verbinding. Zodra de primaire verbinding niet meer functioneert, wordt met behulp van BGP overgeschakeld naar de secundaire verbinding.

Om hetzelfde IP adres te behouden is het noodzakelijk dat deze oplossing door één leverancier wordt geleverd. En dat blijft een risico. Een alternatieve oplossing via twee verschillende partijen levert ook nadelen op tenzij gebruik gemaakt wordt van een hele slimme oplossing, die altijd het beste pad kiest.

Razendsnel en met behoud van IP adressen, zodanig dat zelfs alle sessies daar niets van merken. ook de VPN’s van thuiswerkers blijven intact en pinautomaten blijven gewoon werken.

Stroomstoring

Stroom is vandaag de dag steeds minder vanzelfsprekend. Een stroomstoring in een wijk of op een bedrijventerrein kan er voor zorgen dat een provider-netwerk zowel bekabeld als mobiel tijdelijk niet beschikbaar is.

Je kunt als organisatie maatregelen nemen door je eigen netwerkapparatuur te voorzien van een noodstroomvoorziening op basis van een UPS of noodstroom aggregaat. Dit werkt verder door in de keten dan aanvankelijk gedacht. Gebruik je één zakelijke provider zowel via glasvezel als via 4G dan ben je in dit geval alsnog volledig afgesloten bij een stroomstoring.

Provider POPs of telecom masten zijn in de meeste gevallen niet uitgerust met een noodstroomvoorziening zoals een datacenter dit standaar wel is. Nadenken over deze scenario’s gaat vaak verder dan in eerste instantie gedacht en is noodzakelijk wanneer hoge beschikbaarheid van connectiviteit cruciaal is voor een organisatie.

Wanscale oplossing

De oplossing van Wanscale is provider onafhankelijk en is volledig gebaseerd op de principes van SD-WAN en SASE.

Door een Service Edge te plaatsen op uw locatie kunt u niet alleen een hoeveelheid aan leveranciers en technieken gebruiken, maar kunt u richting de hoogst mogelijke beschikbaarheid.

Combineer simpelweg alle mogelijkheden, die op uw locatie mogelijk zijn en combineer dat tot de beste oplossing.

Tel daarbij op de mogelijkheden van een self healing network en ook standaard end-to-end encryptie voor maximale beveiliging van uw data en u slaapt ‘s nachts weer rustig.

Rens Braak

P.S. behoefte aan sparren op het gebied van high availability, backup scenario’s of failovers, laat het mij weten.

Wanscale universe - hoge beschikbaarheid
Join the Wanscale universe!

Wanscale maakt netwerken intelligent, veilig en eenvoudig te beheren